perjantai 29. marraskuuta 2013

Käsityö- ja ompeluaiheiset kirjani

Olen tässä jo pari päivää miettinyt itsekseni seuraavaa kysymystä: "Mistä käsitöihin ja/ tai ompeluun liittyvästä aiheesta oikein tekisin seuraavan postaukseni?"
No, eilen illalla nukkumaan mennessäni keksin, että voisin laittaa tänne kuvia käsityö- ja ompeluaiheisista kirjoistani ja kertoa niistä jotakin. :)

Helmihullut
Tässä on ihan ensimmäinen käsityöaiheinen kirjani, joka on ostettu Suomalaisesta Kirjakaupasta. Tätä kirjaa tulee usein luettua samalla, kun teen helmitöitä. Suosittelen tätä kirjaa kaikille helmitöitä harrastaville ja myös harrastusta aloitteleville.

Arkipäivän onni - vaatteita erityisryhmille -
Tästä kirjasta löytyy paljon tietoa siitä, että mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, jos tehdään vaatteita esim. pyörätuolissa istuvalle henkilölle.
Ostin tämän kirjan syyskuussa, kun kävimme luokkamme kanssa Vähäheikkiläntiellä sijaitsevalla kirpputorilla (koulumme sijaitsee samalla kadulla). Tämä kirja oli kyllä muutenkin aikamoinen löytö, koska löysin kirjan hyllystä, jonka tuotteet olivat myynnissä puoleen hintaan. Kirjan alkuperäinen hinta oli 3,50 €, ja alennuksen jälkeen maksoin kirjasta vain 1,75 €. Eli todella hyvä hinta hyväkuntoisesta kirjasta, josta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa, vaikka opintojeni pääpaino onkin sisustusompelupuolella. :)

NOSTALGISEN IHANAT ASKARTELUT
Sain tämän kirjan joululahjaksi äidiltäni viime jouluna (2012). Suosittelen tätä kirjaa ehdottomasti kaikille ompeluun, käsitöihin ja askarteluun hurahtaneille, koska tästä kirjasta löytyy paljon eri vuodenaikoihin sopivia käsityö- ja ompeluohjeita.

Ryhmäkuva!
 
 
Kysymyksiä? Kommentteja? Jäikö jokin asia näihin kirjoihin liittyen mietityttämään?  Kerro ihmeessä! Vastaan enemmän kuin mielelläni blogiani lukevien kysymyksiin ja kommentteihin.
_______________________________________________________________________________
 
Ja lopuksi heitän vielä pienen haasteen teille lukijoille: Olisiko teillä jotain erityistoiveita tulevien postausteni suhteen? Voisin aivan hyvin tehdä toivepostauksen tai vaikka kaksi tässä lähiaikoina. Tässä vielä muutamia aiheita joista ainakin osaisin kirjoittaa enemmänkin:
  • Neulominen
  • Virkkaaminen
  • Helmityöt
  • Applikointi
Ja totta kai saatte ehdottaa muitakin aiheita, jos sellaisia vaan tulee mieleen. :) Kiitos jo etukäteen!

lauantai 23. marraskuuta 2013

10 kappaleen sarjatyö (Joulusukat)

Tässä nyt on sitten ensimmäinen kunnon ompeluun liittyvä postaus. Ja kuten otsikosta näkyy, aiheena on sarjatyön teko. Tässä kohtaa joku varmasti kysyy: "Sarjatyö?! Siis onko tylsempää ja yksitoikkoisempaa juttua keksitty?" Itse ilmaisisin asian näin: "No joo, jos jotain tiettyä sarjatyötä joutuu tekemään päivästä toiseen monta viikkoa, niin jossain vaiheessa homma alkaa kieltämättä maistua enemmän tai vähemmän puulta. Mutta toisaalta sarjatyössä on myös hyviä puolia, koska jokainen työvaihe tulee varmasti harjoiteltua kunnolla ja sitä kautta hommaan tulee myös se tietty rutiini, josta on helppo pitää kiinni. Ja kun jotain tuotetta pitää valmistaa esim. 10 kappaletta, niin asiat helpottuvat huomattavasti, kun sinulla on edessäsi 10 samassa työvaiheessa olevaa tuotetta sen sijaan, että edessäsi olisi 1 valmis ja 9 keskeneräistä tuotetta."
Mutta joo, eiköhän nyt ole jo aika lopettaa tämä paasaus ja siirtyä asiassa eteenpäin! Meidän opintolinjallamme toisen vuoden opintoihin kuuluu sarjatyön (10 kpl) tekeminen, valmistettavan tuotteen saa valita itse. Mietittyäni eri vaihtoehtoja jonkin aikaa, päätin valmistaa 10 joulusukkaa. Ja tässä on vielä muutamia valokuvia joulusukista ja niiden valmistuksesta.

Eli ensin kopioin ja suurensin kaavat Ompelun iloa! Loihdi uutta kierrätyskankaista-nimisestä kirjasta ja tein niistä tällaiset pahvikaavat, jotka ovat tavallisiin paperikaavoihin verrattuna paljon pitkäikäisempiä.
Tämän jälkeen keskustelin asiasta opettajani kanssa ja hän neuvoi minua tekemään sukasta prototyypin ennen varsinaisen työn aloittamista.

Ryhdyin siis toimeen ja tein joulusukasta tällaisen prototyypin. Materiaaleina käytin luokkamme varastosta löytyneitä vanhoja farkkuja ja jämäkankaita. Tämän jälkeen katsoimme opettajan kanssa, että mikä oli mennyt hyvin ja mitä kohtia minun pitäisi tehdä toisin varsinaista työtä tehdessäni.

Pino keskeneräisiä joulusukkia. Materiaalina toimivat edelleenkin vanhat farkut ja niissä käytetyt merkit, joita luokkamme varastossa tuntuu riittävän yllin kyllin!
 
Tässä valmistamani sukat nyt sitten ovat. Hajamielisenä en vain muistanut ottaa valokuvia kaikista työvaiheista, mikä tietysti vähän harmittaa näin jälkikäteen. Mutta ei se mitään. :)

Joulusukat pinossa.

 
Vasemmalla on joulusukan prototyyppi ja oikealla valmis joulusukka.
 
Nyt sitten vain odotetaan ensi viikonloppua (30.11.-1.12.2013) ja Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoita. Silloin nähdään, että menevätkö tekemäni joulusukat kaupaksi... pidämme siellä nimittäin kojua oman luokkamme (SISU) ja kaupallisen alan valmentavan luokan (AVA-KAHA) kanssa.
 
Ja kaikki uudet lukijat voivat lukea esittelyni täältä: http://sisukkuutta.blogspot.fi/2013/11/esittaytyminen.html

perjantai 8. marraskuuta 2013

Ompelijan työvälineet... jatko-osa

Otsikon perusteella moni teistä lukijoista varmaan miettii seuraavaa kysymystä: "Hei hetkinen nyt... etkö sinä jo edellisessä postauksessasi esitellyt kaikki ompelijan työvälineet?"
Totta, edellisen postaukseni aihe tosiaan oli ompelijan työvälineet, MUTTA siinä olivat vasta kaikkein tärkeimmät työvälineet. Siksi ajattelin jatkaa edellisen postaukseni aihetta vielä sen verran, että saisin esiteltyä myös sellaiset työvälineet ja -tarvikkeet, joita monet eivät välttämättä tiedä (tai hoksaa) ompelijoiden tarvitsevan työssään, mutta joita ompelija saattaa kuitenkin tarvita jossain vaiheessa työtään.
Edellisessä postauksessani aloitettu lista jatkuu nyt näillä tavaroilla:
  • Lyijykynät, pyyhekumi ja teroitin
  • Harppi
  • Rullamitta
  • Paperisakset
  • Kolmioviivain
  • Kaavapaperi
Lyijykynät, teroitin ja pyyhekumit ovat myös ompelijalle tärkeitä, koska ilman niitä kaavojen piirtämisestä ja/ tai jäljentämisestä ei tulisi yhtään mitään.

Harppi on todella hyödyllinen väline silloin, kun ompelija joutuu tekemään sellaisen kaavan, jossa on paljon pyöreitä ja/ tai kaarevia kohtia tai kulmia.
 
Rullamitta on yksi tärkeimpiä työvälineitä, erityisesti meille sisustusompelijoille, koska esimerkiksi verhojen valmistusta varten on kulloinkin kyseessä olevan huoneen ikkunasta otettava tarkat mitat. Muuten ompelijan on erittäin vaikeaa ostaa oikeaa määrää kangasta ja silloin verhoista tulee väistämättä väärän mittaiset.

Paperisakset mm. kaavojen leikkaamista varten. Edellisessä postauksessa esittelemäni kangassakset on tosiaan tarkoitettu vain ja ainoastaan kankaiden ja lankojen leikkaamiseen ja niiden terät menevät piloille, jos niillä leikataan esim. paperia tai pahvia.
 
Kolmioviivainta tarvitaan viimeistään siinä vaiheessa, kun aloitetaan saumavarojen lisääminen kaavoihin. Tavallisen viivottimen kanssa työ olisi erittäin hidasta ja hankalaa.
 
Kaavapaperista tehty nuppilukkokukkaron kaava. Ja jos jotakuta ihmetyttää kaavan oikeassa reunassa olevat merkit, niin opiskelen vapaa-aikanani Japanin kieltä ja kirjoitin nimeni tuohon kaavaan japanilaisilla merkeillä.
 
 
Seuraavassa postauksessani onkin jo sitten luvassa jotain ompelu- tai käsityötuotteiden valmistamiseen liittyvää asiaa.

maanantai 4. marraskuuta 2013

Kuvapostaus: Ompelijan työvälineet

Hei taas!
Koska esittelin itseni heti ensimmäisessä postauksessani, niin nyt voinkin aloittaa siirtymisen blogin varsinaiseen aiheeseen eli ompeluun ja käsitöihin.
Ja ehkä tärkeimpiä asioita ompelualalla ovat ompelijan työvälineet, joista esittelen nyt tärkeimmät:
  • Neulat, nuppineulat + nuppineulatyyny
  • Kangassakset
  • Lankasakset
  • Ratkoja (eli ompelijan paras kaveri)
  • Kangasliitu
  • Ompelukoneet ja saumuri
  • Höyrysilityskeskus
  • Mittanauha
  • Erilaiset kankaat
 
Eräs hyödylliseksi havaitsemani malli nuppineulatyynystä, joka on helppo pitää aina mukana, koska se kiinnitetään ranteeseen tai käsivarteen. Tässä mallissa on kyllä yksi huono puoli: Kun olet tottunut siihen, että nuppineulatyyny on lähes aina kiinni käsivarressasi, niin auta armias kun sitten yhtenä päivänä unohdat ottaa nuppineulatyynyn mukaasi työpöydältäsi ruokatauon päätyttyä ja hetkeä myöhemmin tökkäät itseäsi nuppineulalla käsivarteen.



 
Tällaisesta nuppineulatyynystä saa helposti mieleisensä, kun käyttää valmistuksessa vohvelikangasta ja tekee koristelut kirjontalangoilla.
 

Ylempänä ovat kangassakset jotka on siis tarkoitettu vain ja ainoastaan kankaan leikkaamiseen. Alempana langanpätkien katkaisemiseen tarkoitetut lankasakset.

Ratkoja, josta on aikojen saatossa tullut paras kaverini. Tähän myös liittyy eräs vanha vitsi: "Jippii! Mä pääsen taas viettämään aikaa mun parhaan kaverin kanssa!" Käännös selkokielelle: "Ääh! Mä joudun taas vaihteeksi purkuhommiin! Ja juuri kun pääsin hyvään vauhtiin!"

Kaksi erilaista kangasliitua. Oikeanpuoleinen liitu on muovia ja siinä on pieni "säiliö", joka täytetään liitujauheella. Vasemmanpuoleinen liitu on ns. räätälinliitu.
 
 Toinen kuva kangasliiduistani.
 

Mammalta (äidin äidiltä) saatu vanha ompelukone, jonka sain käyttööni viime kesänä (eli 2013). Tämä kone kulkee myös nimellä "Kotikone".
 
Luokassamme puolestaan käytetään pääasiassa ammattilaisten käyttämiä teollisuusompelukoneita. Meillä on myös pari kotikonetta applikointia, yms. vastaavia asioita varten.
 
 
Saumuria tarvitaan erityisesti kankaiden reunojen huolitteluun ja erilaisten saumojen luomiseen. Ja tässä kuvassa on (yllätys yllätys!) pääasiassa ammattilaisten käyttämä teollisuussaumuri. Tavallisen, kotikäyttöön tarkoitetun saumurin näet seuraavasta linkistä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Saumuri, koska itse en omista saumuria... ainakaan vielä.

Höyrysilityskeskusta tarvitaan viimeistään siinä vaiheessa, kun ommeltu työ viimeistellään niin sanotusti "luovutuskuntoon". Ryppyistä työtä kun ei voi luovuttaa asiakkaalle. Ja kuten kuvasta näkyy, meidän luokassamme näitä höyrysilityskeskuksia on kaksi.
 
 
Ikeasta ostettu 2:n metrin mittainen mittanauha. Mittanauhan toiselle puolelle on merkitty sentit ja toiselle tuumat.
 
Yhteiskuva työtarvikkeistani; mittanauha tosin unohtui pois tästä kuvasta...
 
 
Itse työt tehdään erilaisista kankaista, vasemmalta oikealle: pellavakangas, puuvillakangas ja tekokuiduista valmistettu kangas.
 
 
 Huh huh! Tulipas pitkä postaus! Toivottavasti jaksoitte lukea tänne asti.
Mielipiteitä? Kysymyksiä? Kommentteja? Kertokaa ihmeessä, en mä pure... ainakaan kauhean kovaa. :)


Esittäytyminen

Hei!
Olen Essi, vuonna 1991 syntynyt nuori nainen ja opiskelen tällä hetkellä 2. vuotta sisustusompeluopiskelijaksi Bovallius-ammattiopistossa Turussa. Ja tämän blogin postaukset tulevat käsittelemään pääasiassa kaikenlaista käsitöihin ja ompeluun liittyvää.
Bovallius-ammattiopisto on siis erityisammattikoulu, ja opiskelen täällä koska minulla on ADD (attention decifit disorder) eli ADHD ilman ylivilkkautta. Tämän vuoksi keskittymiskykyni ei ole kaikkein paras mahdollinen, mutta muuten olen mielestäni aika tavallinen.
Olen kotoisin Turusta. Tai niin no, olen syntynyt Lahdessa, mutta olen asunut täällä Turussa 5-vuotiaasta, joten pidän itseäni turkulaisena.
Asun 30 neliön yksiössä täällä Turun Martinmäessä.
Perheeseeni kuuluvat äiti ja 2 pikkuveljeä ja hekin asuvat täällä Turussa.

Harrastuksiini kuuluvat mm. partio (lippukunta Turun Versot), käsityöt, lukeminen, kirjeenvaihto, japanin kielen opiskelu, valokuvaus, fanfiction-tarinoiden kirjoittaminen ja musiikin kuuntelu.
Ja tässä on linkki, josta pääsee lukemaan kirjoittamiani fanfiction-tarinoita sekä englanniksi että suomeksi: http://www.fanfiction.net/u/1834814/Enkelisisar.
Minut tavoittaa myös täältä: http://www.sporcle.com/user/Enkelisisar



Turun tuomiokirkko talvella....




... ja kesällä.


Tämä kuva minusta on otettu kesäkuussa 2013.

Seuraavassa postauksessa onkin sitten jo luvassa käsityöaiheisia juttuja. :) Ja toiveita saa totta kai esittää, jos haluatte minun tekevän postauksen jostain tietystä ompeluun ja/ tai käsitöihin (esim. neulominen, virkkaaminen, helmityöt...) liittyvästä aiheesta. Kysymyksiä (mielellään asiallisia) saa tietysti esittää ja pyrin vastaamaan niihin parhaani mukaan heti kun ehdin. :)