tiistai 31. joulukuuta 2013

Virkkaustrilogia osa 2

Eli tässä on joulun alla aloittamani virkkaustrilogian toinen osa ja nyt päästäänkin sitten perehtymään kunnolla asiaan, eli virkkaamisen perusteisiin.
Ostaessasi virkkuukoukun ja lankaa, niin tarkista ennen kassalle menoa, että langan paksuus ja virkkuukoukun koko ovat toisiinsa nähden oikeassa suhteessa, koska ne vaikuttavat paljon virkkuutyön helppouteen ja lopputulokseen. Huonoja/ hankalia yhdistelmiä ovat iso virkkuukoukku ja ohut lanka SEKÄ pieni virkkuukoukku ja paksu lanka.
Asia on varsin helppo tarkastaa lankakerän vyyhdessä näkyvästä merkinnästä. Voit myös tarkastaa asian myyjältä, jos et ole täysin varma asiasta.

Käsityö- ja askarteluaiheisia lehtiä lukiessa tulee usein vastaan erilaisia lyhenteitä, joista aloittelijan voi olla vaikea saada selkoa. Siksi tämä lyhenteiden lyhyt oppimäärä on hyvä osata:
  • kjs = ketjusilmukka
  • ks = kiinteä silmukka
  • ½p tai pp = puolipylväs, korkeudeltaan puolet tavallisen pylvään korkeudesta.
  • p = pylväs
  • krs = kerros
Ja nyt kun nämä lyhenteet on käyty läpi, niin aloitetaan virkkaaminen.

KETJUSILMUKAT


Ensin tehdään aloitussilmukka, joka on aivan tavallinen vetosolmu. Tee aloitussilmukasta sen verran iso, että saat virkkuukoukun helposti sen sisään.

1. Ota lanka koukulle, HUOM.! Älä käytä langan lyhyttä päätä.
2. Vedä lanka koukun avulla aloitussilmukan läpi.
3. Kiristä uusi lenkki sopivan kireäksi koukun ympärille.

Edellisiä vaiheita toistamalla saat aikaiseksi perättäisiä ketjusilmukoita. Ketjusilmukat on varsin helppo laskea joko jo valmiiksi virkkaamastasi pätkästä TAI virkkaamisen aikana. Eli lasket aina kun vedät langan silmukan läpi.
 
Itse suosin virkatessani suunnilleen tällaista otetta. Jos olet vasenkätinen, niin tee sama peilikuvana.
 

PYLVÄÄT

Pylväiden virkkaaminen on tärkeä taito erityisesti silloin, jos haluat virkata isoäidin neliöitä tai vaikka kukkia.
 
OHJE:
 
1. Virkkaa ensin kahdeksan ketjusilmukkaa.
2. Yhdistä virkatun pätkän päät kiinteällä silmukalla, jolloin ketjusilmukat muodostavat pienen lenkin, johon voi tehdä useampia pylväitä peräkkäin. Yllä olevasta kuvasta näet, että miten kiinteä silmukka tehdään.
 
 
3. Jokaista uutta kerrosta aloittaessasi virkkaa ensin kolme ketjusilmukkaa, ne vastaavat yhtä pylvästä. Tavallista pylvästä virkatessasi ota lanka ensin koukulle. Tätä vaihetta sanotaan langankierroksi.

4. Työnnä virkkuukoukku lenkin läpi, ota lanka koukulle ja vedä lanka koukun avulla lenkin läpi. Näin koukulle muodostuu yhteensä kolme lenkkiä. Alhaalta ylös: normaali lenkki, langankierto ja ison lenkin läpi vedetty lenkki.

5. Ota lanka koukulle...
 
... ja vedä se kahden seuraavan lenkin läpi.

6. Ota lanka koukulle ja vedä se kahden jäljellä olevan lenkin läpi.

Ja valmista tuli. Ikävä kyllä en saanut otettua valmiista pylväästä parempaa kuvaa.
 

Päättely

Ota virkkuukoukku pois. Katkaise lankakerästä tuleva lanka ja pujota langanpää viimeisen lenkin läpi ja kiristä lenkki pieneksi. Ota neula ja pujota langanpää siististi silmukoiden ja/ tai pylväiden väliin.
 
 
Oikeakätisenä kirjoitin nämä ohjeet oikeakätisen näkövinkkelistä, mikä tietysti tuottaa vaikeuksia vasenkätisille. Onneksi löysin hyvän linkin, josta löytyvät virkkaamiseen tarvittavat ohjeet myös vasenkätisiä varten: http://www.kallamedia.com/virkkaus/silmukat.html.
 
Muita hyödyllisiä linkkejä kaikille vasenkätisille:
 
 
Toivon, että tässä postauksessa kirjoittamistani ohjeista oli jotain hyötyä teille lukijoille.
 
Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2014 kaikille ja suuret kiitokset kaikille, jotka antoivat äänensä blogini toivepostauskyselyssä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti