Sivut

lauantai 7. joulukuuta 2013

Kattaustekstiilisetti kauniiseen kattaukseen

Meidän opintolinjallamme (sisustusompeluala) suoritetaan toisen opintovuoden aikana kurssi, jonka nimi on Kaunis Kattaus. Kuten nimestäkin voi päätellä, kurssin aikana käydään läpi erilaisia pöydän kattaukseen ja kattaustekstiileihin liittyviä asioita, ja sen lisäksi jokaisen pitää valmistaa kattaustekstiilisetti joko itselleen tai jollekulle läheiselleen. Itse valmistin kattaustekstiilisetin äidilleni.
Settiin piti valita vähintään kolme osaa seuraavasta listasta:
  • Kaitaliina
  • Pöytäliina
  • Servetit
  • Tabletit
Minä valitsin kaitaliinan, tabletit ja servetit. Olin alun perin suunnitellut tekeväni kaitaliinan sijasta pöytäliinan, mutta äidilläni on pyöreä ruokapöytä ja sitä varten olisin tarvinnut tuplaleveää pöytäliinakangasta. No, tyypillisellä tuurillani Jättirätistä ei tietenkään löytynyt tuota tuplaleveää kangasta ja päädyin tekemään kaitaliinan. Suunnitelman muutos ei kuitenkaan paljon haitannut, koska setti onnistui hyvin ja äiti oli oikein tyytyväinen, kun vein setin eilen hänelle.
Kurssista sain arvosanaksi T1 ja olen siihen ihan tyytyväinen, koska työskennellessäni saan aikaiseksi hyvää ja laadukasta jälkeä, mutta vauhdissani on vielä jonkin verran parantamisen varaa.

Tässä vielä hieman kuvia ja tekstiä setin valmistuksesta:

1. Ihan ensimmäiseksi laskin kankaan menekin, eli kuinka paljon kangasta tarvitsisin yhteensä setin valmistusta varten.
2. Kävin omalla ajallani Jättirätissä - eli kangaskaupassa - ostamassa sopivan kankaan ja vein sen seuraavana päivänä kouluun.
3. Koulussa setin teko alkoi tutulla hommalla, eli mittasin ja leikkasin tarvittavan määrän kangasta jokaista servettiä...

... tablettia ja...
 
... kaitaliinaa varten. Kaitaliinan kohdalla leikkasin kankaan reunassa olevan hulpion pois ennen mittaamisen aloittamista. 
 

4. Mittaamisen aikana pidin kangasta paikoillaan erityisten painojen avulla (yksi painoista näkyy alla olevassa kuvassa) ja merkitsin mittaamani kohdat nuppineuloilla.
Nuppineulat eivät näkyneet kuvassa kunnolla, joten muokkasin tätä kuvaa Paint:in avulla teitä lukijoita varten. Nuolen osoittamasta reunasta on poistettu hulpio.
 
5. Kaitaliinan kohdalla opettaja tarkasti tekemäni mittaukset...


 
... ennen kuin pääsin leikkaamaan kangasta.
 
6. Seuraavaksi painelin...
... luokkamme höyrysilityskeskuksen ääreen ja...
 
... aloin silittää taitteita...
 
... jiirikulmia varten. Tässä ovat servetit työn alla.
 
7. Sitten olikin vuorossa kaikkein hauskin osuus eli...
... ompelu.

Tällaisten pitkien kappaleiden ompelun yhteydessä valitettavan usein kuultu huudahdus: "Voi pahus! Alalanka loppui kesken!" ;-P 
 
8. Lopuksi poistin tekemistäni tuotteista langanpätkät ja tein...
... loppusilityksen.
 
Kuvia valmiista tuotteista:
Servetit, valmis koko 40 cm x 40 cm.

Opettelin kurssin aikana myös servettien taittelun.
 
Kaitaliina, valmis koko: 60 cm x 168 cm.

Tabletit, valmis koko 40 cm x 50 cm.
 
  
Toivottavasti te blogini lukijat ette ole vielä täysin kyllästyneitä näihin tolkuttoman pitkiin postauksiini. Hehheh! :)
 
Hauskaa joulun odotusta kaikille!
Toivoo Essi
 
P.S. Reilu viikko sitten heitin teille lukijoilleni pienen haasteen ja kysyin, että onko teillä jotain erityistoiveita tulevien postausteni suhteen? Toivepostausehdotuksia voi nyt äänestää blogini postausten ylälaitaan sijoittamallani gadgetillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti