torstai 5. joulukuuta 2013

Jiirikulmat

Otsikon perusteella joku rakennusalalla työskentelevä mies tai nainen saattaa miettiä mielessään seuraavaa kysymystä: "Miten ihmeessä jiirikulmat muka liittyvät mitenkään ompeluun tai käsitöihin?!"
Itse vastaisin tuohon kysymykseen suunnilleen tähän tapaan: "Kyllä jiirikulmat liittyvät ompelualaan ja niitä käytetään monissa kodin tekstiileissä".
Tässä onkin muutama hyvä esimerkki siitä, missä kaikessa jiirikulmia käytetään:
  • Kaitaliinat
  • Pöytäliinat
  • Tabletit
  • Servetit
  • Päiväpeitot
  • Tilkkupeitot
Ajattelin tehdä postauksen jiirikulmien ompelusta ja niiden käytöstä, koska niiden ompelua harvemmin opetetaan peruskoulussa ja hyvää ohjetta saattaa olla vaikea löytää. Intohimoiselle ompeluharrastajalle tai ompelualaa opiskelevalle jiirikulmat ovat jo niin sanotusti "tuttu juttu", mutta satunnaisesti ompelua harrastavalle voi äkkiä mennä sormi suuhun kehnojen, tai jopa puuttuvien ohjeiden vuoksi. Sen vuoksi laitan tähän postaukseen jiirikulmien ompelun kannalta hyödyllisiä kuvia ja linkkejä.

Kuvat on otettu, kun tein äidilleni settiä, johon kuuluvat kaitaliina, tabletit (5 kpl) ja servetit (5 kpl). Teen näistä erillisen postauksen tässä parin päivän sisällä.

Ensin silitetään jokaiseen reunaan taitteet. Yleensä taitteet ovat leveydeltään 1cm + 3cm (yht. 4 cm) TAI 1cm + 4 cm (yht. 5 cm) ja ne käännetään aina kankaan nurjalle puolelle. Eli ensin silitetään yhden (1) sentin taite ja sitten kolmen (3) tai neljän (4) sentin taite.

Silittäessä pitää olla tarkkana, jotta taitteista tulee saman levyiset jokaisella sivulla. Millin tai kahden (1-2 mm) heitto johonkin suuntaan ei kuitenkaan haittaa mainittavasti.

Ja tässä onkin sitten tämä niin sanottu "Varo Tai Poltat Sormesi"-tilanne.


Silityksen jälkeen taitteet avataan ja kulmat kiinnitetään nurjalta puolelta nuppineulalla, kuten kuvassa.


Erityisesti aloittelijan tiedoksi: tässä kohtaa sinun kannattaa ottaa käteen kolmioviivain ja kangasliitu tai lyijykynä, ja merkitä ommeltava kohta kevyellä viivalla. Kolmioviivainta tarvitaan, koska viivan pitää olla tasan 90 asteen kulmassa kankaan taitettuun reunaan nähden. HUOM! Viivan toinen pää leveän ja kapean taitteen rajalla. Älä siis piirrä viivaa kankaan reunaan asti.


Tämä vaihe toistetaan jokaisessa kulmassa (4 kpl).

Seuraavaksi kaikki neljä kulmaa ommellaan merkittyä viivaa pitkin. Ja kuten kuvasta näkyy, kapeille taitteille ei ole vielä tässä vaiheessa tehty mitään, mutta niillä on tärkeä merkitys työn loppuvaiheessa.


Ompelun jälkeen kulmista leikataan ylimääräinen kangas pois niin, että tikin viereen jää n. 1cm kangasta saumavaroiksi.


Nyt avataan taitteet ja taitetaan kulmissa oleva ylimääräinen kangas kuten kuvassa. Asian voi hoitaa kätevästi silittämällä.


Seuraavaksi päästäänkin jo kääntämään kulmat oikein päin. Aikaisemmin mainitsemani 1cm taite kääntyy nyt isomman taitteen alle.



Nyt kun kaikki kulmat on käännetty...


...niin päästään ompelemaan. Tikki tulee yhden (1) millin päähän leveän taitteen reunasta.


Valmis jiirikulma!

Lopuksi muistetaan vielä katkaista kaikki langanpätkät ja silitetään valmis tuote.


Tässä tulee vielä niitä lupaamiani hyödyllisiä linkkejä:
Jos jotakuta ompeluharrastusta aloittelevaa alkoi hirvittää nuo jiirikulmien ompeluun liittyvät, hankalilta tuntuvat työvaiheet, niin lohdutukseksi voin sanoa tämän; harjoitellessani jiirikulmien valmistusta ensimmäistä kertaa - joskus vuonna kivi ja kirves, kun opiskelin Turun Ammatti-Instituutissa - meinasin menettää hermoni totaalisesti ja mielessäni kirosin mokomat jiirikulmat alimpaan maanrakoon pitkäksi aikaa. Nykyään koko tilanne tuntuu enemmän tai vähemmän huvittavalta, kun jiirikulmien valmistus sujuu jo ihan mukavasti.


Huhhuh! Tulipas taas vaihteeksi pitkä postaus. Ei sen puoleen, että sormeni alkoivat krampata näitä viimeisiä rivejä kirjoittaessani.

2 kommenttia:

  1. Vihdoinkin jostain löytyi hyvä ohje jiirikulmien ompelua varten! Kiitos tästä ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Hurraa! Kiitokset selkeältä vaikuttavasta ohjeesta. Testaan tätä asap. ☺️

    VastaaPoista