lauantai 15. helmikuuta 2014

Vuoritetut Verhot

Hei taas!
Yhdessä aikaisemmassa postauksessani mainitsin tekeväni uusia verhoja pikkuveljeni Antin huoneeseen. Tein verhoista vuoritetut, koska tässä toisen opintovuoden aikana opettelimme ompelemaan erilaisia erikoisverhoja - vuoritetut verhot, puhviverhot, laskosverhot ja valelaskosverhot - ja niistä vähintään yhdet piti tehdä oikeassa koossa johonkin ja kolmet sai tehdä harjoituskappaleina (valmis koko 100 cm x 60 cm). Tavallaan löin kaksi kärpästä yhdellä iskulla; Antti sai vihdoinkin huoneeseensa uudet verhot ja minä sain kurssin suoritettua. :)

Käyttämäni kankaat on ostettu Jättirätistä ja kankaiden valitsemisessa sain apua äidiltä, koska Antin huoneen sisustusta muutettiin hieman loppuvuodesta.

Tässä on vielä kuvia verhojen valmistuksesta. Hajamielisenä en taaskaan muistanut ottaa kuvia kaikista työvaiheista:

Ennen leikkaamisen aloittamista mittasin oikean määrän kangasta merkitsin kohdan josta aloittaisin kankaan leikkaamisen.

Leikkaamisen aikana minun piti olla tarkkana, koska kuviollista verhokangasta ei paljon parane leikata vinoon.

Kun olin saanut ensimmäisen verhon saumavaroineen leikattua, niin oli vuorossa...

... kuviokohdistusten tekeminen ennen toisen verhon leikkaamista.

Vuorikankaan leikkasin ihan samalla tavalla kuin kuviollisen kankaan, mutta yksiväriseen vuorikankaaseen ei tietenkään tarvinnut tehdä kuviokohdistuksia. :)
Ja vuorikankaasta leikataan aina hieman pienempi kuin päälle tulevasta kankaasta, eli 8,5 cm kapeampi ja 2 cm lyhyempi.

Kun kankaat oli ommeltu sivuista kiinni toisiinsa, niin ompelin verhojen yläreunaan verhonauhan.

Ja alareunaan tuli iso, 10 cm + 10 cm leveä alakäänne.

Kuten kuvasta näkyy, kankaiden alareunoja ei ommella yhteen.

Ja kun verhot olivat valmiit, hoidin vielä loppusilityksen ja arviointikeskustelun opettajan kanssa. Ja toissapäivänä ripustin Antin huoneeseen uudet verhot. :)

Kuvia valmiista verhoista:





Seuraavan postauksen aihe on vielä mietintämyssyn alla hautumassa, osittain huomisen syntymäpäiväni takia. Ensi viikolla on kuitenkin hiihtoloma, jolloin minulla on hyvää aikaa kirjoittaa tänne uusi postaus. Heti hiihtoloman jälkeen aloitan 10 viikon työssäoppimisjakson Seriässässä, eikä kirjoitettavaa ole välttämättä niin paljon. Pyrin kuitenkin päivittämään blogiani, kun jotain kirjoitettavaa löytyy. :)

Hauskaa hiihtolomaa kaikille!



sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Toivepostaus: Helmityöt

Moni luokkakavereistani oli toivonut, että tekisin tänne helmitöihin liittyvän erikoispostauksen. Samaa toivoivat myös ne, jotka äänestivät täällä pitämässäni kyselyssä viime joulukuussa. Yritän nyt kertoa mahdollisimman kattavasti kaikesta helmitöihin liittyvästä.

Tähän alkuun minun on varmasti hyvä kertoa, että kuinka oma innostukseni helmitöihin oikein sai alkunsa.
Kiinnostukseni helmitöihin heräsi syksyllä 2008 kun oli työharjoittelussa Nuorten työpaja Fendarin kädentaitopajalla. Työharjoitteluni jälkeen aloin pikkuhiljaa ostaa itselleni helmityötarvikkeita ja aloitin helmitöiden tekemisen kotona. Mallina minulla oli - ja on edelleen - muutama Fendarista läksiäislahjaksi saamani helmityö. Nykyään teen helmitöitä aina kun vain ehdin ja jaksan.

Materiaalit ja tarvikkeet:

Yksi tärkeimpiä materiaaleja on ohut rautalanka, jota olen tähän asti ostanut Tiimarista.

Pihdit rautalangan katkaisua varten.
 
 

Erilaiset ja eriväriset helmet. Minulla on näitä helmiä kyllä enemmänkin, mutta kaikki purkit eivät mahtuneet samaan kuvaan.
 
Näitä helmiä minulla oli alun perin useampi pieni purkki, joten yhdistin samanväriset helmet isompiin purkkeihin.
 
 
Helmiä keskeneräisiä töitä varten. Helmien  kokoero on helposti nähtävissä.

Otin kulhossa olevista helmistä myös tällaisen makro- eli lähikuvan.
 
 
En ole vielä keksinyt, että mitä tekisin näistä helmistä.
 
 
 

Helmitöiden valmistus:

Helmitöiden tekeminen itsessään on melko helppoa. Pujota haluamasi määrä helmiä keskelle rautalankaa ja pujota rautalangan toinen pää uudestaan helmien läpi, mutta eri suuntaan kuin mihin toinen pää menee.
 
 
Lisää ohjeita saat osoitteesta: http://www.helmiahelmista.fi/pujotteluvinkit.php
 
 
 

Valmiit helmityöt:

Tässä onkin sitten kuvia tekemistäni helmitöistä. Pari viimeistä viikkoa sain tehdä näitä helmitöitä oikein urakalla, koska yksi luokkakaverini tilasi minulta yhden pöllön ja kolme sammakkoa ja yksi toinen luokkakaverini tilasi yhteensä 7 tai 8 sammakkoa. Harmi vaan etten muistanut ottaa kuvia kyseisistä töistä.
 
Erilaisia sammakoita, valmistusaika: n. 15 min/ kpl. Ja kokovertailun vuoksi vieressä on normaalikokoinen tulitikkurasia

Lepakko, valmistusaika: 60-75 min/ kpl. Oranssin, mustan ja ruskean kirjava lepakon olen tehnyt Fendarissa.

Pöllö, valmistusaika: n. 60 min/ kpl. Valkoisen pöllön olen tehnyt Fendarissa.
 
Kokovertailun vuoksi sammakko, lepakko ja pöllö yhteiskuvassa.
 
Vielä vähän keskeneräinen rannekoru. Valmistusaika: Valitettavasti sekosin laskuissani pahan kerran.

Pari tekemääni harjoitusta erilaisia kuvioita varten.

Helmityöaiheiset kirjat:

Tällä hetkellä minulla on vain yksi helmityöaiheinen kirja, Helmihullut, jonka esittelin tarkemmin viime marraskuussa.
 
 
Tässä vaiheessa joku teistä varmaan ajattelee: "Eihän mulla mitenkään riitä kärsivällisyys ja/tai sorminäppäryys noin pienten helmien kanssa näpertelyyn!!!"
Lohdutukseksi voin sanoa, että molempia taitoja aivan voi helposti harjoittaa! Ja minä voin sanoa olevani siitä elävä esimerkki, koska keskittymishäiriöstä kärsivän - olipa kyseessä sitten ADD tai ADHD - henkilön ei ainakaan TEORIASSA pitäisi pystyä pitkäjännitteisyyttä ja pikkutarkkuutta vaativaan työhön.
 
Toivottavasti onnistuin kertomaan helmitöistä ja niiden valmistuksesta riittävän tarkasti. Ja jos jokin kohta jäi mielestäsi epäselväksi, niin kerro ihmeessä. :)
 
Ompelu- ja käsityöaiheisia toivepostausehdotuksia saa tulevaisuudessakin jättää ja niitä otetaan ilomielin vastaan.
 
Talviset terveiset täältä Suomen Turusta. :)