maanantai 22. helmikuuta 2016

Partio, yksi tärkeimmistä harrastuksistani

Olen tässä miettinyt pääni puhki, että mistä aiheesta postaisin blogissani seuraavaksi. Sitten tajusin, että tänään (22. päivä helmikuuta) vietetään partion muistelemispäivää, joten voisin sen kunniaksi kirjoittaa jotain rakkaasta harrastuksestani, partiosta.
Jos jotakuta kiinnostaa tuo mainitsemani partion muistelemispäivä, niin tästä linkistä löytyy lisätietoa: http://www.partio.fi/uutiset/toimintakalenteri/muistelemispaiva-2016.

PARTIOON PÄÄTYMINEN

Aloitin partion 14.2.2000, eli olen harrastanut partiota jo 16 vuotta. Monet varmasti ihmettelevät, että miten voin muistaa aloituspäivämäärän noin tarkasti. Täysin rehellisesti sanottuna, en tiedä sitä itsekään.

Monet varmaan haluavat tietää, että miten päädyin partioon ja kerron sen ihan mielelläni:
Ennen partion aloittamista kävin jonkin aikaa tyttökerhossa, joka kokoontui kerran viikossa Turun Henrikinkirkolla. Sitten ryhmän toiminta valitettavasti sammui, koska osalla ryhmän tytöistä oli muita harrastuksia samana päivänä ja pari tyttöä muutti toiselle paikkakunnalle. Sen jälkeen olin joitain kuukausia ilman harrastuksia.
Pian joku äitini tuttava sattui kysymään, että kiinnostaisiko minua partio. En tuossa vaiheessa tiennyt partiosta yhtään mitään, mutta sovimme äidin kanssa, että käyn partiossa pari kertaa ja katson millaista siellä on. Noiden parin kerran jälkeen olin jo perusteellisesti "koukussa" ja halusin jatkaa harrastuksen parissa.
Partiosta onkin näiden vuosien varrella muodostunut yksi elämäni tärkeimmistä  osa-alueista.

Kuulun partiolippukunta Turun Versoihin, jonka taustayhteisönä toimii Turun Vapaaseurakunta. En itse kuulu kyseiseen seurakuntaan, vaikka olenkin uskossa. Paikallisten partiolippukuntien taustayhteisöinä toimivat (useimmiten) paikalliset seurakunnat, mutta partio on avoin kaikkien uskontojen edustajille ja myös uskonnottomille. Tarkempaa tietoa löydätte linkistä: http://ohjelma.partio.fi/index.php?title=Uskonnot_ja_vakaumukset_partiossa.


Äiti otti tämän kuvan viime vuonna, kun olin lähdössä partiomarssiin. Baretti on tärkeä osa partiopukua.

Partiopukuuni kuuluvat kuvassa näkyvät huivi, paita ja vyö. Niiden lisäksi pukuuni kuuluvat tumma hame, tummat sukkahousut ja tummat kengät. Päähineenä toimii baretti.

Partiopukuun kuuluu myös paljon merkkejä.

Tuon HuHu 2015-merkin sain viime vuonna yli 15-vuotiaille tarkoitetulta kesäleiriltä.


Versopartiolaisen tunnistaa parhaiten vihreästä huivista. Huivimerkki on paikkakuntakohtainen.

Partiohuiviini on myös kertynyt paljon osallistumismerkkejä retkiltä ja leireiltä.

16 vuoden aikana merkkejä on kertynyt niin paljon, että olen irrottanut niistä suurimman osan ja olen ommellut ne kiinni tähän huppariin.
Tuo keskellä oleva kuva on lippukuntamme vanhan vaeltajavartion logo. Ryhmämme nimi oli "Kameleontti-Sushi".

PARTIO JA AD(H)D

Minulla on diagnosoitu ADD eli ADHD ilman ylivilkkautta, joka omalta osaltaan hankaloittaa elämääni, mutta olen siitä huolimatta jaksanut harrastaa partiota yli puolet elämästäni. Suurin osa lippukuntalaisistamme tietää diagnoosistani ja he suhtautuvat minuun ihan niin kuin kehen tahansa muuhun ikäiseeni.
ADD:n perusteella minut voidaan luokitella sisupartiolaiseksi. Sisupartiolaisia ovat partiolaiset, jotka tarvitsevat erityistä apua ja/ tai tukea partiossa esim. vamman tai pitkäaikaissairauden takia. Sisupartion idea on peräisin niiltä ajoilta kun partio perustettiin. Lisää tietoa sisupartiosta löydät täältä: http://toiminta.partio.fi/ohjelman-tuki/sisupartio.

ADD-diagnoosistani huolimatta olen käynyt VJ eli vartionjohtaja-kurssin (nykyään ROK- eli ryhmänohjaajakurssi) ollessani yhdeksännellä luokalla. Nykyään auttelen aika säännöllisesti muita johtajia ryhmien vetämisessä, mutta en välttämättä lähtisi itse vetämään mitään ryhmää. Omat hermoni joutuisivat todennäköisesti liian kovalle koetukselle, varsinkin pienimpien lasten kanssa.
Vaikka en itse johdakaan mitään ryhmää, niin olen pyörittänyt lippukuntamme adventtikalenteriasioita monena syksynä (ensin vuonna 2008, sekä vuosina 2010-2015). Ja tästä hommasta sain tietysti isot pisteet omaan ansioluettelooni.
Eli ADD ei ole este partion harrastamiselle. Se on ainoastaan hidaste.

HIEMAN RETKISTÄ JA LEIREISTÄ:

Olen ollut partiourani aikana monilla retkillä ja leireillä, enkä vaihtaisi niiltä saamiani kokemuksia mihinkään. Isoin leiri mille olen tähän mennessä osallistunut, oli Piiru14 kesällä 2014 ja siellä oli väkeä hiukan yli 3000 henkeä.
Tämän vuoden heinäkuussa on tulossa Roihu2016-leiri, jolle olen myös ilmoittautunut. Roihulle on ilmoittautunut yli 15000 henkeä.

Piiru14-leirin ensimmäiseltä iltanuotiolta.


Sama iltanuotiopaikka leirin lopussa, parin rankkasateen jälkeen.


Tulin myös kuvanneeksi pätkän yhdestä leiriämme koetelleesta kaatosateesta.


Okei, mitä piditte? Kysymyksiä? Kommentteja?
Terveiset Turusta
Essi



3 kommenttia:

  1. Aikamoinen sadekuuro tossa videolla.

    VastaaPoista
  2. Voisitko joskus tehdä postauksen partioleireillä tarvittavista tavaroista? Ensimmäisenä mieleen tulevat lähinnä teltta ja makuupussi, mutta tarvittavia tavaroita taitaa olla paljon enemmän kuin nuo äsken mainitsemani.
    Nimimerkki Utelias

    VastaaPoista
  3. Moikka! Löysin sattumalta blogisi ja luin sen läpi. :) Vaikka blogisi aiheena ei olekkaan ADD, olisin todella kiinnostunut ADD-aiheisesta postauksesta. T. Pian ADD-diagnoosin omistava käsityöihminen ^^

    VastaaPoista