lauantai 23. marraskuuta 2013

10 kappaleen sarjatyö (Joulusukat)

Tässä nyt on sitten ensimmäinen kunnon ompeluun liittyvä postaus. Ja kuten otsikosta näkyy, aiheena on sarjatyön teko. Tässä kohtaa joku varmasti kysyy: "Sarjatyö?! Siis onko tylsempää ja yksitoikkoisempaa juttua keksitty?" Itse ilmaisisin asian näin: "No joo, jos jotain tiettyä sarjatyötä joutuu tekemään päivästä toiseen monta viikkoa, niin jossain vaiheessa homma alkaa kieltämättä maistua enemmän tai vähemmän puulta. Mutta toisaalta sarjatyössä on myös hyviä puolia, koska jokainen työvaihe tulee varmasti harjoiteltua kunnolla ja sitä kautta hommaan tulee myös se tietty rutiini, josta on helppo pitää kiinni. Ja kun jotain tuotetta pitää valmistaa esim. 10 kappaletta, niin asiat helpottuvat huomattavasti, kun sinulla on edessäsi 10 samassa työvaiheessa olevaa tuotetta sen sijaan, että edessäsi olisi 1 valmis ja 9 keskeneräistä tuotetta."
Mutta joo, eiköhän nyt ole jo aika lopettaa tämä paasaus ja siirtyä asiassa eteenpäin! Meidän opintolinjallamme toisen vuoden opintoihin kuuluu sarjatyön (10 kpl) tekeminen, valmistettavan tuotteen saa valita itse. Mietittyäni eri vaihtoehtoja jonkin aikaa, päätin valmistaa 10 joulusukkaa. Ja tässä on vielä muutamia valokuvia joulusukista ja niiden valmistuksesta.

Eli ensin kopioin ja suurensin kaavat Ompelun iloa! Loihdi uutta kierrätyskankaista-nimisestä kirjasta ja tein niistä tällaiset pahvikaavat, jotka ovat tavallisiin paperikaavoihin verrattuna paljon pitkäikäisempiä.
Tämän jälkeen keskustelin asiasta opettajani kanssa ja hän neuvoi minua tekemään sukasta prototyypin ennen varsinaisen työn aloittamista.

Ryhdyin siis toimeen ja tein joulusukasta tällaisen prototyypin. Materiaaleina käytin luokkamme varastosta löytyneitä vanhoja farkkuja ja jämäkankaita. Tämän jälkeen katsoimme opettajan kanssa, että mikä oli mennyt hyvin ja mitä kohtia minun pitäisi tehdä toisin varsinaista työtä tehdessäni.

Pino keskeneräisiä joulusukkia. Materiaalina toimivat edelleenkin vanhat farkut ja niissä käytetyt merkit, joita luokkamme varastossa tuntuu riittävän yllin kyllin!
 
Tässä valmistamani sukat nyt sitten ovat. Hajamielisenä en vain muistanut ottaa valokuvia kaikista työvaiheista, mikä tietysti vähän harmittaa näin jälkikäteen. Mutta ei se mitään. :)

Joulusukat pinossa.

 
Vasemmalla on joulusukan prototyyppi ja oikealla valmis joulusukka.
 
Nyt sitten vain odotetaan ensi viikonloppua (30.11.-1.12.2013) ja Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoita. Silloin nähdään, että menevätkö tekemäni joulusukat kaupaksi... pidämme siellä nimittäin kojua oman luokkamme (SISU) ja kaupallisen alan valmentavan luokan (AVA-KAHA) kanssa.
 
Ja kaikki uudet lukijat voivat lukea esittelyni täältä: http://sisukkuutta.blogspot.fi/2013/11/esittaytyminen.html

6 kommenttia:

  1. Kiva ja erilainen idea tuo farkkujen ja farkkumerkkien käyttäminen :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ja tuosta farkkumerkkien käytöstä menee kyllä iso kiitos opettajalleni. :)

    VastaaPoista
  3. Onpas kiva idea! vanhoja farkkuja on minullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ja tässä astuu taas kuvaan tämä vanha kunnon kierrätys!

      Poista
    2. Tuon joulusukan ohje löytyy kirjasta nimeltä: "Ompelun iloa! Loihdi uutta kierrätyskankaista."

      Poista
  4. Täytyykin metsästää tuo mainitsemasi kirja jostain ja tehdä ensi jouluksi muutama tuollainen joulusukka.

    VastaaPoista